Recept na dýňovou polévku
18.12.2016
Baví mě, že si i v zimě, uprostřed prosince, můžu udělat jednoduchou a přitom výbornou polévku. Dýně nejrůznějších druhů jsou v obchodech už od října a za výhodnou cenu – 1 kilogram dýně Hokkaido pořídíte cca od 25 Kč, takže 1 porce polévky Vás vyjde i se surovinami na nějakých 6 Kč. Dobrou chuť!
Ingredience
- 1 kg dýně Hokkaido
- 50 ml smetany ke šlehání
- Muškátový ořech
- Hotová jíška světlá
- Sůl
Postup
- Dýni zbavíme slupky (výborně to jde např. škrabkou na brambory, někdo nechává dýni i se slupkou), rozřízneme na půl a lžící vydlabeme vnitřek se semeny.
- Dužinu nakrájíme na kostky cca 2 cm a dáme vařit do 1 litru studené vody. Vaříme cca 15 minut, dokud dýně nezměkne.
- Přidáme smetanu, trochu hotové jíšky na zahuštění, sůl a mletý muškátový ořech (nebo nastrouháme čerstvý). Největší problém s touto polévkou je asi zahuštění a dochucení - to je potřeba vyzkoušet.
- Polévku dobře rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
- Při podávání můžeme do polévky přidat „křupinky“ – opečený rohlík na kostičky nebo hotové kuličky z obchodu.
P. S. Malým dětem můžete jídlo zpříjemnit hrou – nám se třeba naposledy s Kristýnkou podařilo udělat „dýňové sluníčko“ :-)
„Dýňové sluníčko“
« seznam článků
Žádné komentáře. Buďte první :-)
Napsat komentář