Letošní úroda švestek je po delší době zase pořádná a tak přidávám svůj tip na jejich zpracování - jsou to jednoduchá domácí povidla. Výhodou je, že tyto povidla Vám i po otevření vydrží v lednici klidně rok bez toho, že by se začaly kazit (narozdíl od marmelád a džemů kupovaných v obchodě). Vaření netrvá až tak dlouho a zároveň Vám krásně provoní celý dům :-). Dobrou chuť!
Švestky odpeckujeme a nakrájíme na čtvrtky.
Do hrnce se švestkami přidáme 0,5 kg cukru a 0,1 l octa. Pokud jsou švestky hodně zralé a sladké, cukru může být méně. Vše důkladně promícháme a necháme v lednici 24 hodin odležet, minimálně přes noc.
Hrnec postavíme na plotnu a přivedeme do mírného varu. Vaříme 4 hodiny - dle potřeby můžeme dobu prodloužit nebo zkrátit. Čím delší doba vaření, tím budou povidla hustší, ale pokud budou moc hustá, budou se špatně dávat do sklenic. Po celou dobu vaření s hrncem nijak nehýbáme.
Provařenou směs dobře rozmixujeme, například tyčovým mixérem. Čím důkladněji, tím lépe - v povidlech nebudou nepříjemné kousky.
Uvařená povidla za horka plníme do sklenic. Můžeme je nechat otočené víčkem dolů a po čase otočit. Doporučuji opatřit štítkem s popisem obsahu a rokem.
Po konzervaci je dobré nechat povidla 1 měsíc odležet, za tu dobu ještě více zhoustnou a budou akorát - třeba na namazání na chleba s máslem.
Žádné komentáře. Buďte první :-)
Napsat komentář