Recept na levandulovou bábovku
23.7.2020
Přemýšlíte co s levandulí, když ji potřebujete sklidit (kvete 2x až 3x do roka) a nemáte nápad na další využití? Zkuste si upéct levandulovou bábovku – je jednoduchá a její zajímavá chuť za zkoušku určitě stojí. Dobrou chuť!
Ingredience
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 250 g polotučného tvarohu
- 200 g másla
- 170 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 1 sáček kypřícího prášku
- 1 sáček vanilkového cukru (nebo půl lžičky vanilkového aroma)
- menší hrst sušených levandulových květů (cca 3 lžičky)
Postup
- Změklé máslo utřeme s cukrem a postupně přidáme žloutky (z bílků budeme dělat sníh, tak si je dejte bokem do zvláštní mísy).
K máslu se žloutky přidáme tvaroh a pořádně promícháme.
- V další míse smícháme všechny suché ingredience – mouku, vanilkový cukr (nebo aroma), prášek do pečiva a sušené levandulové květy. Tuto suchou směs přidáme k té tvarohové.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh a postupně vmícháme do tvarohového těsta.
- Formu na těsto vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto nalijeme do formy a pečeme na 180°C cca 45 minut (od 30. minuty pečení můžeme kontrolovat špejlí, jestli je bábovka upečená – špejle musí být po vytažení suchá)
- Bonus ‐ cukrová poleva s ozdobou. Na jednoduchou polevu stačí rozehřát 1 lžičku másla a smíchat metličkou se 180 g prosátého moučkového cukru a cca 3 lžícemi vody. Polevu můžeme nanést na vrch bábovky (ne horké) a posypat čerstvou levandulí.
Levandulová bábovka – hotový výrobek ;-)
« seznam článků
Žádné komentáře. Buďte první :-)
Napsat komentář