Mezi dvěma světy
Tomáš Režňák

Recept na levandulovou bábovku

23.7.2020

Přemýšlíte co s levandulí, když ji potřebujete sklidit (kvete 2x až 3x do roka) a nemáte nápad na další využití? Zkuste si upéct levandulovou bábovku – je jednoduchá a její zajímavá chuť za zkoušku určitě stojí. Dobrou chuť!

Ingredience

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 200 g másla
  • 170 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • 1 sáček vanilkového cukru (nebo půl lžičky vanilkového aroma)
  • menší hrst sušených levandulových květů (cca 3 lžičky)

Postup

  1. Změklé máslo utřeme s cukrem a postupně přidáme žloutky (z bílků budeme dělat sníh, tak si je dejte bokem do zvláštní mísy).
    K máslu se žloutky přidáme tvaroh a pořádně promícháme.
  2. V další míse smícháme všechny suché ingredience – mouku, vanilkový cukr (nebo aroma), prášek do pečiva a sušené levandulové květy. Tuto suchou směs přidáme k té tvarohové.
  3. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a postupně vmícháme do tvarohového těsta.
  4. Formu na těsto vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto nalijeme do formy a pečeme na 180°C cca 45 minut (od 30. minuty pečení můžeme kontrolovat špejlí, jestli je bábovka upečená – špejle musí být po vytažení suchá)
  5. Bonus ‐ cukrová poleva s ozdobou. Na jednoduchou polevu stačí rozehřát 1 lžičku másla a smíchat metličkou se 180 g prosátého moučkového cukru a cca 3 lžícemi vody. Polevu můžeme nanést na vrch bábovky (ne horké) a posypat čerstvou levandulí.

 

Levandulová bábovka

Levandulová bábovka – hotový výrobek ;-)

 

Komentáře (0)

Žádné komentáře. Buďte první :-)

Napsat komentář

  • na jiné komentáře odkazujte zápisem např. [2]
  • HTML značky nejsou povoleny
tučně označené položky musíte vyplnit

 

« seznam článků  na začátek příspěvku  na první komentář

2012 – 2020   Tomáš Režňák - programátor, webdesignér, taťka a křesťan ve vývinu :-)